top of page
Zoeken

Het verschil tussen een Professioneel Life Coach en een Psycholoog?

Wanneer kies je nou voor een psycholoog en wanneer voor een coach? Of is dat soms hetzelfde?


Je zou kunnen denken dat we in een uitdagende drukke, hectische samenleving leven, veel dingen veranderen die we tot voor kort als vanzelfsprekend ervaarde. Op de verandering hebben we dan vaak geen of zeer beperkt invloed. #Covid of #Corona maatregelen bijvoorbeeld. Dit betekend dat er dingen om je heen veranderen. Veranderen kost energie, vraagt aandacht en vaak een andere manier van leven dan dat we gewend zijn. We moeten iets loslaten, een verandering toelaten en tegelijkertijd onszelf blijven. Omdat dit proces persoonlijk is en dus mentaal en emotioneel impact heeft ervaren mensen hierdoor vaak psychische klachten. Stress, Angst, depressieve gevoelens, een burn-out etc. Mensen zijn dan vaak op zoek naar oplossingen om dit te veranderen of zoeken naar mogelijkheden om de pijn te verlichten. Dit lukt dan soms heel even maar steeds vaker krijgt men dan een knagend gevoel. Allerlei vragen rijzen op over het leven, sociale omgeving, samenleving of over werk. Wat wil ik met mijn leven?

Het liefste willen we zelf dingen oplossen of aanpakken en dat lukt ook vaak heel goed. Soms realiseer je je ineens dat dit niet meer lukt, dat je de energie niet meer hebt of weet wat te doen om dingen anders te doen. Eigelijk weet je vaak wel waarover het echt gaat, waar het eigenijk allemaal om draait. Door niets te doen verandert er ook niets bedenk je je Maar ja.. Je hebt wel een goede vriend of familielid die zo af en toe naar je wil luisteren. Maar misschien vraag je jezelf steeds vaker af of er daardoor nou echt dingen veranderen. Je hebt eigenlijk iemand nodig om dat ene probleem op te lossen. Dus ga je eens wat Googlen. Maar wat heb je eigenlijk nodig? Ga je langs jouw huisarts voor een verwijzing naar een een GZ-psycholoog? Of zoek je een Professioneel Coach? Wat zijn eigenlijk de verschillen?


In therapie bij een psycholoog of oplossingsgerichte gesprekken met een coach?

Veel mensen vragen zich af wat nu het verschil is tussen een psycholoog en een coach. Wanneer kies je er voor gesprekken met een coach en wanneer kies je ervoor om in therapie te gaan bij een psycholoog? Het lijkt misschien alsof er geen verschil is maar dit is er wel degelijk.

De titels psycholoog en coach, zijn allebei onbeschermde titels. Dat wil zeggen dat iedereen zich psycholoog of coach mag noemen als hij/zij dat wil. Deze titel staat helemaal los van de duur en het niveau opleiding dat de psycholoog of coach gevolgd heeft. Om die reden is het dus belangrijk om je te verdiepen in de werkervaringn, scholing en accreditaties van de coach of psycholoog waar je hulp bij zoekt. Er zijn veel opleidingen tot coach en psycholoog op MBO, HBO en universitair niveau.

Er is een wildgroei aan opleidingen en mensen die zichzelf coach of psycholoog noemen. Dat mag dus ook, maar doe goed onderzoek als je kwaliteit zoekt en een professionele aanpak.

In het kort kun je zeggen dat:


Gesprekken of therapie bij een psycholoog gaat ervan uit dat gedrag wordt gevormd door aspecten uit het verleden. Vaak werken psychologen met een diagnose uit de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5). Dit is een soort checklist om te diagnostiseren.

Vanuit de diagnose wordt dan vaak aan de therapie of behandeling gekoppeld. Daarover gaan de gesprekken dan meestal. Het ontrafelen, betekenis geven aan en bespreken van ervaringen uit het verleden. Dit is vaak een langdurig proces. Resultaat is dan uiteindelijk dat je weet dan waar jouw gedrag vandaan komt en dan houd het vaak op. Er zijn ook psychologen die ook coaching aanbieden. Een psycholoog wordt vaak wel vergoed via de basis verzekering. Er is vaak een verwijzing nodig door de huisarts. Vaak zijn er lange wachtlijsten.


Oplossingsgerichte gespreksvoering bij een professioneel coach zorgt er onder andere voor dat iemand zijn/haar krachten optimaal benut en fungeert als een spiegel of klankbord en katalysator, waardoor mensen kunnen groeien (veranderen) en met meer voldoening en plezier in balans kunnen leven. Een professioneel coach helpt jou eigenlijk om jezelf beter te begrijpen. De kern van jouw hulpvraag te verduidelijken. Zelf heb je alle antwoorden namelijk al in je zitten. Een professioneel coach triggert deze antwoorden zodat deze naar boven komen en bewust worden zodat jij er iets mee kunt. Er zijn coaches die ook therapie aanbieden. Trajecten zijn over het algemeen kort en vaak effectiever ten aanzien van goei en verandering dan gesprekken of therapie met een psycholoog. Voor een coach heb je geen verwijzing nodig en er zijn vaak geen lange wachtlijsten. Coaching wordt vaak niet vergoed via de basis verzekering. Best vreemd eigenlijk!


Met Psychodynamische coaching & therapie bij een coach tref je het beste van deze twee werelden. Dat is niet alleen voordelig, het bespaart ook veel tijd en gespit in het verleden. Verschillende technieken en methoden worden met elkaar verbonden. Een psychodynamische aanpak combineert technieken, zodat er sneller en effectiever aan de kern van het probleem wordt gewerkt. Deze aanpak zorgt voor kortdurende effectieve trajecten.


#Zelfvertrouwen #Ontdekkenvantalenten #Bewustwording #Behalen #doelen #Verandering #groei #EMDR #Therapie #rouwverwerking #trauma #PTSS #kortdurend #effectief #Impact #mindfullness #DSM5 #Oplossingsgericht #Haarlem #Lifecoach #Coach #psychodynamisch



93 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven