top of page
Zoeken

Het verschil tussen een Professioneel Life Coach en een Psycholoog?

dannyschoemaker

Bijgewerkt op: 15 feb

Wanneer kies je nou voor een psycholoog en wanneer voor een coach? Of is dat soms hetzelfde?


Je zou kunnen denken dat we in een uitdagende, drukke en hectische samenleving leven, waarin veel dingen veranderen die we tot voor kort als vanzelfsprekend ervaarden. Op deze veranderingen hebben we vaak geen of zeer beperkt invloed, zoals bij de #Covid- of #Corona-maatregelen. Dit betekent dat er veel om ons heen verandert.

Verandering kost energie, vraagt aandacht en vaak een andere manier van leven dan we gewend zijn. We moeten iets loslaten, een verandering toelaten en tegelijkertijd onszelf blijven. Dit persoonlijke proces heeft mentaal en emotioneel impact, wat bij veel mensen leidt tot psychische klachten zoals stress, angst, depressieve gevoelens of een burn-out. Vaak zijn mensen op zoek naar oplossingen om dit te veranderen of naar mogelijkheden om de pijn te verlichten. Dit lukt soms heel even, maar steeds vaker komt er een knagend gevoel naar boven. Allerlei vragen rijzen op over het leven, de sociale omgeving, de samenleving of het werk. Wat wil ik met mijn leven?

Het liefst willen we zelf dingen oplossen of aanpakken, en dat lukt vaak ook goed. Soms realiseer je je echter ineens dat dit niet meer lukt, dat je de energie niet meer hebt of niet weet wat te doen om dingen anders aan te pakken. Eigenlijk weet je vaak wel waar het echt om draait. Door niets te doen, verandert er ook niets, bedenk je je. Maar ja, je hebt wel een goede vriend of familielid die af en toe naar je wil luisteren. Toch vraag je jezelf steeds vaker af of er door deze gesprekken echt iets verandert.

Je hebt eigenlijk iemand nodig om dat ene probleem op te lossen. Dus ga je eens wat Googelen. Maar wat heb je eigenlijk nodig? Ga je langs jouw huisarts voor een verwijzing naar een GZ-psycholoog? Of zoek je een professioneel coach? Wat zijn eigenlijk de verschillen?



Naar een psycholoog of oplossingsgerichte gesprekken met een coach?

Veel mensen vragen zich af wat het verschil is tussen een psycholoog en een coach. Wanneer kies je voor gesprekken met een coach en wanneer voor een psycholoog? Hoewel het misschien lijkt alsof er geen verschil is, is dat er wel degelijk.

De titels ‘psycholoog’ en ‘coach’ zijn beide onbeschermde titels. Dit betekent dat iedereen zich psycholoog of coach mag noemen, ongeacht hun opleidingsniveau of ervaring. Daarom is het belangrijk om je te verdiepen in de werkervaring, scholing en accreditaties van de coach of psycholoog bij wie je hulp zoekt. Er zijn veel opleidingen tot coach en psycholoog op MBO-, HBO- en universitair niveau.

Er is een wildgroei aan opleidingen en mensen die zichzelf coach of psycholoog noemen. Hoewel dat is toegestaan, is het cruciaal om goed onderzoek te doen als je kwaliteit en een professionele aanpak zoekt.


Een psycholoog gaat ervan uit dat gedrag wordt gevormd door aspecten uit het verleden. Vaak werken psychologen met een diagnose uit de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5). Dit is een soort checklist voor het diagnosticeren van psychische aandoeningen.

Vanuit de diagnose wordt de therapie of behandeling gekoppeld. De gesprekken richten zich doorgaans op het ontrafelen, betekenis geven aan en bespreken van ervaringen uit het verleden. Dit is vaak een langdurig proces. Bijvoorbeeld, iemand die te maken heeft gehad met een traumatische gebeurtenis kan door gesprekken een beter begrip krijgen van hoe deze gebeurtenis hun huidige gedrag beïnvloedt. Het resultaat is dan dat je inzicht krijgt in waar jouw gedrag vandaan komt, maar vaak stopt het daar.

Er zijn ook psychologen die coaching aanbieden, wat kan helpen om meer oplossingsgericht te werken. Een belangrijk detail is dat gesprekken bij een psycholoog vaak worden vergoed via de basisverzekering, maar hiervoor is meestal een verwijzing van de huisarts nodig. Houd rekening met mogelijke lange wachtlijsten, die kunnen oplopen tot enkele maanden.



Oplossingsgerichte gespreksvoering bij een professioneel coach

Oplossingsgerichte gespreksvoering bij een professioneel coach helpt jou om je krachten optimaal te benutten. De coach fungeert als spiegel, klankbord en katalysator, waardoor je kunt groeien en veranderen, met meer voldoening en plezier in je leven. Een professioneel coach helpt je niet alleen om jezelf beter te begrijpen, maar ook om de kern van jouw hulpvraag te verduidelijken en doelen te stellen die je procesmatig kunt bereiken.

Bijvoorbeeld, als je je gestrest voelt op het werk, kan de coach je helpen om te ontdekken welke sterke punten je hebt en hoe je deze kunt inzetten om de stress te verminderen. Zelf heb je namelijk alle antwoorden al in je; de coach triggert deze antwoorden zodat ze naar boven komen en bewust worden, zodat jij er iets mee kunt.

Er zijn coaches die ook therapeutische elementen aanbieden, maar in het algemeen zijn coachingstrajecten korter en vaak effectiever als het gaat om groei en verandering in vergelijking met gesprekken of therapie bij een psycholoog. Een bijkomend voordeel is dat je voor coaching geen verwijzing nodig hebt en er meestal geen lange wachtlijsten zijn.

Een merkwaardig aspect is dat coaching vaak niet vergoed wordt via de basisverzekering, wat sommige mensen als vreemd ervaren, vooral gezien de impact die coaching kan hebben op hun welzijn.




Psychodynamische coaching & therapie

Met psychodynamische coaching en therapie bij een coach combineer je het beste van twee werelden. Deze aanpak is niet alleen voordelig, maar bespaart ook tijd door te voorkomen dat je te veel in het verleden blijft graven. In plaats daarvan worden verschillende technieken en methoden met elkaar verbonden om sneller en effectiever aan de kern van het probleem te werken.

Bijvoorbeeld, als iemand worstelt met herhalende patronen in relaties, kan de coach zowel inzichten uit het verleden als hedendaagse strategieën toepassen. Deze combinatie helpt om onbewuste drijfveren te begrijpen en tegelijkertijd praktische stappen te zetten naar verbetering. Hierdoor ontstaan kortdurende en effectieve trajecten, waarbij je niet alleen inzicht krijgt, maar ook snel vooruitgang boekt in je persoonlijke ontwikkeling.

Dit maakt psychodynamische coaching een aantrekkelijke optie voor mensen die zowel diepgang als resultaat willen zonder langdurige therapieprocessen.




 
 
 

Comments


Vedana Coaching Haarlem 2024

  • Facebook Social Icon
  • Instagram
bottom of page