top of page
Zoeken

EMDR Therapie voor PTSS (en andere problemen)

Bijgewerkt op: 31 mrt. 2022


Wat is een Trauma?

Ter introductie wordt het begrip trauma in het filmpje in het kort uitgelegd:

Trauma is eigenlijk een individuele ervaring van een specifieke gebeurtenis. Die gebeurtenis is schokkend geweest waardoor de emotionele effecten daarvan niet goed zijn verwerkt. Je hersenen proberen dit proces te verwerken maar de meer primitieve gebieden in je hersenen nemen het over.

Niet alleen in je hoofd

De schokervaring heeft effect op jouw lichaam om dat hersenen en het lichaam nu eenmaal samenwerken. De ervaring wordt niet alleen in jouw hersenen waargenomen en beoordeeld, er gebeurd onbewust dus ook van alles met jouw lichaam.


Bij een eenmalige traumatische ervaring heb je dus o.a. vaker last van flashbacks, nachtmerries, hartkloppingen en plotselinge woede aanvallen.

De verbinding tussen de hersenen en het lichaam veroorzaakt een emotie die, bijna automatisch, gekoppeld wordt aan de schokervaring en de situatie. Als gevolg gaat ook weer een signaal terug naar de hersenen die er een persoonlijke betekenis aan geeft en opslaat in het geheugen. Deze persoonlijke betekenis en "zelf"-staat kan worden gekoppeld aan de schokkende traumatische gebeurtenis, waardoor je in bepaalde "vergelijkbare" situaties een herbeleving kunt ervaren. (PTSS)

Verwerking van de traumatische gebeurtenis kan dan ook niet los van elkaar gebeuren. De mens is een geheel.


* Soms gaat het om een eenmalige traumatische gebeurtenis maar vaak gaat het om langdurige traumatisering zoals in de kindertijd, geweld of misbruik in de partnerrelatie. PTSS ontstaat als gevolg van een trauma(tische gebeurtenis).


Welke symptomen horen bij PTSS?

Posttraumatische stress-stoornis-klachten kunnen grofweg worden onderverdeeld in vier soorten klachten:

  • Herbelevingen (nachtmerries, flashbacks)

  • Vermijdingsreacties (problemen in en met relaties, hechtingsproblematiek)

  • Negatieve gedachten en afgestompte gevoelens (piekergedachten, depressiviteit)

  • Sterke prikkelbaarheid of hyperactivatie (vermoeidheid, concentratie problematiek etc.)EMDR

Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een zeer effectieve therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een eenmalige schokkende ervaring of structureel schokkende ervaringen. EMDR werd meer dan 25 jaar geleden voor het eerst beschreven door de Amerikaans psychologe Francine Shapiro. In de jaren daarna werd deze procedure verder uitgewerkt en ontwikkeld tot een volwaardige en effectieve therapeutische methode.

In dit filmpje een korte uitleg:Heb je iets meegemaakt - kort of lang geleden - waar je nu nog last van hebt? Als je eraan terugdenkt, word je weer verdrietig, angstig of boos? Houd dit je tegen om doelen te bereiken in je leven, het gevoel dat je niet vooruit komt?


Neem gerust contact op voor een afspraak:Praktijk voor Psychodynamische coaching & EMDR Tel: 06 - 474 85 876

Harry Mulischstraat 99 2025 EM HAARLEM

Vedanahcoaching@outlook.com https://Vedanah-Coaching.com


#trauma #EMDR #therapie #piekeren #depressief #PTSS #Nachtmerries #Herbelevingen #angst #Life #coach #Haarlem

118 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page