top of page
Zoeken
dannyschoemaker

Voelen is weten

Bijgewerkt op: 25 nov. 2021


Ieder mens is geboren met een lichamelijke, emotionele en mentale intelligentie die ‘weet’ wat goed en gezond is om te leven. Of dit nu bewust of onbewust gebeurd is niet zo belangrijk, dit is zo geprogrammeerd om te (over)leven. Als je als mens in balans bent dan kun je dit opmerken bij jezelf. Je voelt je dan fit, hebt vertrouwen in jezelf en de mensen in jouw omgeving. Je voelt je gezond omdat je voor jezelf zorgt en de keuzes maakt die voor jou zorgen voor rust en levenslust.

Maar wat nou als dit niet goed (meer) lukt? Wat merk je dan?


Je zou bij jezelf kunnen opmerken dat je blokkeert en door bijvoorbeeld onverwerkte emoties en hierdoor emotionele instabiliteit ervaart. Je hebt het zo druk want je moet zoveel, dat je geen tijd genoeg meer over hebt om rust te nemen als je je vermoeid voelt denk je. Je gaat maar door, want ja... wat als...

Ondertussen raak je langzaam de verbinding met jouw lichaam kwijt en je lontje wordt steeds korter. Dit kan een erg negatief effect hebben op jouw mentale staat, jouw energieniveau en passie voor het leven.

Beschermingsmechanismen of afweermechanismen die je in de loop van je leven hebt opgebouwd blokkeren vaak onbewust een gezond evenwicht. (want als je je bewust zou zijn van het gevolg, zou je het waarschijnlijk wel op een andere manier doen)


Afweermechanismen, ook wel beschermingsmechanismen genoemd, staan in verband met het niet kunnen bevredigen van bepaalde behoeften of het niet ten uitvoer kunnen brengen van bepaalde onaanvaardbare impulsen, waardoor frustraties ontstaan. Om frustraties, spanningen en conflicten te vermijden of te reduceren, worden (onbewust) verschillende tactieken of mechanismen gehanteerd. Mechanismen die als afweer dienen naar de ander of een situatie toe, maar een beschermende functie hebben voor het individu. Het zijn aldus afweermechanismen en beschermingsmechanismen.


Afweermechanismen zijn aangeleerd door ervaringen. Doordat je rationeel (mentaal vanuit gedachten dus) omgaat met de doelen die je voor jezelf stelt en "moet" bereiken van jezelf omdat.. Je verzint voor jezelf een manier om ondanks die onbewuste signalen die in je lichaam plaats vinden, terugkomen in jouw dromen, toch in evenwicht te blijven. Het bewuste is eigenlijk ook best heel erg slim. Maar toch net niet slim genoeg om jouw onbewuste om de tuin te leiden.


Afweermechanismen beschermen je tegen al te heftige emoties welke op het moment van ontstaan niet te hanteren waren. (vaak al in de kindertijd)


Veiligheid om te leven

Om te overleven is het essentieel om bij gevaar of fysieke/emotionele pijn je aandacht en energie te kunnen richten op eerste levensbehoeften als veiligheid, genoeg te eten en een dak boven je hoofd. Dit is vaak een automatisch proces, je onderdrukt jouw emoties. Op het moment dat er geen gevaar meer is komen de heftige emoties naar boven. Door te doorvoelen en er uiting aan te geven wordt de de gevaarlijke situatie verwerkt. Tenminste als dat kan. Want als er in jouw beleving geen veilige omgeving is om dit te doen en steun te ervaren van mensen die dicht bij jou staan dan worden deze emoties opgeslagen in jouw lijf. Dit doet het lichaam door middel van allerlei spier- en weefsel spanningen en een aangepaste ademhaling. Deze signalen dringen dan niet of in beperkte vorm door tot het bewustzijn. Met de fysieke aanpassing die je lichaam neemt ontstaan ook gedragspatronen om confrontaties met deze schaduwkant uit de weg te gaan.


Ervaringen

In je jeugd zorgt dit beschermingssysteem voor je overleving. Omdat je afhankelijk bent van mensen die voor jou zorgen en affectie moet krijgen moet je dus contact houden. Vanuit deze "staat" ontstaat bij elk individu een eigen patroon van gedachten, gevoelens en gedrag. Deze zelfstaat helpt jou je "af te schermen" tegen de onverwerkte emoties maar ook een persoonlijke, gekleurde kijk op de werkelijkheid, andere mensen, de wereld. Deze emoties kunnen ervoor zorgen dat je het contact met jouw persoonlijke grenzen kwijt raakt. Dus ook met jouw behoeften, verlangens en jouw gevoelswereld. Je gevoelens raken buiten bereik om ze te (door)voelen.

Veel voorkomende gedragspatronen om deze schaduwkant niet te hoeven voelen zijn alle vormen van verslaving. Alcohol, drugs, sex, relatie, heel veel eten of juist niet eten, gokken, gamen en kopen, social-media, werk, sporten etc. Het is vluchten van jezelf en jezelf niet accepteren als volledig mens. Als je hiermee in een relatie zit, vriendschappen en werkrelaties moet (of wil) onderhouden. Dan kom je er misschien ineens achter dat er ook op dat vlak vaak iets niet helemaal lekker zit. We ontwikkelen onze persoonlijkheid en hechtingsstijlen vanuit onze jeugd, ervaringen en staat van zijn. Vermijdende, angstige of gedesoriënteerde -hechtingstijlen horen ook vaak bij deze thema's.


Vaak merk je niet dat je ergens last van hebt. Je leeft lekker door. Totdat het niet meer gaat en je ineens een probleem hebt op het vlak van gezondheids- en psychische klachten en/of sociale- en financiële problemen. Met alle macht ga je in je hoofd zitten piekeren om deze problemen op te lossen. Niet voelen, want daar zit nou juist de opgesloten pijn. Dus zoek je het weer in de buitenwereld om het leed te verzachten.


Wat werkt dan wel?

Accepteren van wie jij bent, inclusief al jouw patronen, jouw schaduwkant, jouw emoties er laten zijn. Door deze emoties te accepteren komen deze steeds meer aan de oppervlakte. En hoe meer ze aan de oppervlakte komen des te meer begrip en zelfliefde je gaat ontwikkelen voor wat je hebt meegemaakt en het gedrag dat je hierbij hebt ontwikkelt. Voelen wat er te voelen is. Net zo lang tot jij dat kunt loslaten wat je eerder niet mocht of kon voelen ~ van jezelf. Er ontstaat nieuw inzicht. Je komt uit de gevangenis van (zelf)oordelen en je wordt vrij. Vrij om te voelen en vrij van de gedachten dat dat niet zou mogen, verkeerd is, veroordeeld wordt, niet begrepen wordt of niet geaccepteerd wordt. Je wordt vrij om je authentieke zelf te zijn, zonder zorgen van wat anderen daar van zouden kunnen vinden. Gewoon om het simpele feit dat jij genoeg bent!


Veel processen die in jouw lichaam plaats vinden zijn onbewust. Jouw lichaam is dus een erg slim bewustzijn. Het bestaat zelfs uit diepere lagen. De processen in jouw lichaam kunnen geblokkeerd raken door bescherming en vermijding van ervaringen die leiden tot (meer) pijn. Met bewustwording, aandacht, vertrouwen, kwetsbaarheid zonder oordeel leidt je jezelf naar de oplossing. Liefde voor jezelf, door de angst heen. Het is nu wat het is. Dat hoeft natuurlijk niet zo te blijven.



Praktijk voor Psychodynamische coaching & EMDR Tel: 06 - 474 85 876

Harry Mulischstraat 99 2025 EM HAARLEM

​






Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page