Vergoeding voor Coaching
- dannyschoemaker
- 24 okt 2021
- 2 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 25 okt 2021
Coaching valt niet onder primaire ziektekosten en worden daardoor meestal niet (geheel) vergoed.
Maar er zijn wel andere mogelijkheden:
Via je werkgever
In de meeste gevallen reserveert je werkgever een opleidingsbudget of Individueel Keuze Budget (IKB) voor jou als werknemer, in veel CAO's is dat zelfs wettelijk verplicht. Jij mag als werknemer zelf kiezen waar je dit budget voor gebruikt. Het hoeft dus niet voor een cursus of opleiding gebruikt te worden. Een coachtraject wordt vaak als effectiever ervaren dan een cursus waarbij je persoonlijke vaardigheden aanleert in groepsverband. Bij coaching sta jij als mens centraal en gaat het ook echt 100% over jou. Wat je met coaching leert over jezelf heeft vaak ook meer waarde.
Informeer eens bij je leidinggevende of afdeling HRM/ Personeelszaken naar mogelijkheden voor vergoeding van de coachsessies bij werk gerelateerde vragen. Persoonlijke groei staat bijna gelijk aan professionele groei. Dat is een mooi argument want je neemt jezelf namelijk altijd mee naar jouw werk.
Via de arbodienst
Als je al een tijdje niet werkt en ziek gemeld bent is de kans groot dat je naar de bedrijfsart moet. De bedrijfsarts stelt met jou een plan op voor herstel en reintegratie. Het belang van de werkgever is dat dit proces snel en efficient verloopt. Werkgevers zijn vaak na overleg met de bedrijfsarts bereid om de kosten te vergoeden in het kader van de Wet Verbetering Poortwachter. Stress klachten verminderen, herstel na een burn-out en het voorkomen van langdurig ziekteverzuim zijn zaken die je met een coach aanpakt. Je kunt hiervoor contact op te nemen met de bedrijfsarts, je leidinggevende of personeelszaken.
Via het UWV
Indien je een ziektewet- of WIA uitkering ontvangt van het UWV informeer eens bij je contactpersoon wat de mogelijkheden voor vergoeding zijn in het kader van herstel en re-integratie. Vaak zijn er mogelijkheden.
Via de belastingdienst:
Wanneer je als particulier de kosten voor coaching zelf betaalt, dan kun je deze kosten inclusief de BTW als scholingskosten aftrekken. Het doel van het traject moet dan gericht zijn op verandering van positie of het op peil houden of verbeteren van kennis en vaardigheden die je nodig hebt voor het verwerven van of behouden van inkomen uit arbeid. Voor meer informatie kun je contact opnemen met de belastingdienst.
* De kosten voor coaching zijn voor zelfstandig ondernemers aftrekbaar voor de belasting als bedrijfskosten.
#coach #vergoedingen #UWV #werkgever #HRM #Personeelszaken #WIA #ziektewet #Herstel #reintegratie #scholingskosten #IKB #levensloopregeling #belastingdienst #Arbodienst #bedrijfsarts #WPV
Comments