top of page
Zoeken

De reis van je hoofd naar je hart naar je ziel

Bijgewerkt op: 9 dec. 2021Het Ego

Je ego is de stem in je hoofd die de hele dag tegen je praat. Het is dat deel in jou dat zoekt naar goedkeuring, naar bevestiging en er steeds maar meer van wil omdat het denkt dat er te kort is voor jou. Deze stem in je hoofd is echter niet wie jij echt bent, het is slechts het deel van jouw brein dat een beeld probeert te vormen over wie jij bent (vooral in bepaalde situaties).

Het Ego heeft een zeer groot ‘ik’ besef en is dan ook vooral bezig met eigenbelang, meer willen en het in stand houden wat je nu hebt, zoals bijvoorbeeld een beeld over jezelf, bezittingen die je hebt verworven, bevestiging daarover. Jouw ego wil dit beslist niet kwijt raken.

Het ego is niet slecht, het wil je beschermen voor verlies of tekort (te kort aan liefde voor jezelf, liefde van anderen, geld, aandacht, bevestiging)

Je hebt jouw ego ook nodig wanneer je moet overleven in een door jou beoordeelde ingebeelde of reële onveilig situatie. Dit oordeel is bepalend voor hoe je ermee omgaat.

Wanner je bijvoorbeeld de wereld en de mensen erin als onveilig en bedreigend ervaart heeft het ego dus een grote betekenis voor jou en bestuurt jou ego eigenlijk jouw gedrag. En dat werkt hetzelfde als je juist heel veel mensen om je heen of materiaal nodig hebt dat voor jou (onbewust) als bevestiging dient van of jij genoeg bent als mens.

Dat specifieke gedrag levert dus altijd een bepaald resultaat op. Omdat je je laat leiden door jouw ego (eigenlijk is dit de gedachte aan te kort of verlies en emotie daaraan gekoppeld is angst) blijf je als het ware constant in een "veilige" situatie. Dat kan heel prettig zijn als je niet van verandering houdt, want het levert eigenlijk een soort veiligheid op. Word je nou echt gelukkig van veiligheid zou je jezelf natuurlijk kunnen afvragen. Of je gelukkig bent kun je bij jezelf meten door te voelen of je energie hebt of krijgt van veiligheid. Energie is het resultaat van gelukkig zijn!
De ziel

De ziel is een wezen in zijn zuiverste vorm, de niet-materiële, spirituele component van het leven. In veel religies is de ziel het onsterfelijke deel van de mens dat ook na het aardse bestaan blijft voortleven. Het is het deel in jou dat nooit verandert. Het deel van jou dat bewust is en ziet waar jij jouw aandacht op richt.


Wanneer je aankomt bij jouw Zielskrachten, dan ga je ervaren dat je helemaal niet zoveel nodig hebt om jouw leven vorm te geven. Je doorziet de illusie. Jouw Ziel verlangt niet naar meer dan dat! Jouw geluksgevoel hangt voor het grootste deel af van jouw eigen gedachten en de gevoelens over jezelf.

Vertrouwen vanuit jouw Ziel, leven vanuit vertrouwen, jouw intuïtie. Voelen in plaats van alleen maar denken, piekeren, angstige plannetjes smeden. Als je dit loslaat krijg je jouw innerlijke kracht er gratis bij. Maar durf jij dat aan? want dan wordt het iets minder veilig. Heb jij dat vertrouwen? In jezelf? Om uit te gaan van wat er is, dat dat wat er is genoeg is. Dat jij als mens genoeg bent!

Deze wisselwerking is een bron van innerlijke wijsheid, die wordt aangestuurd door jouw persoonlijke en innerlijke Universum.

Leg de focus op overvloed, er is genoeg. Liefde! Leef vanuit jouw hart en je zult zien dat jouw harde kern zal transformeren. Je mag dit opgeborgen stuk vrijlaten en tegelijkertijd toelaten en accepteren wat je dan gaat ervaren. Het mag er allemaal zijn want om los te laten zul je het procesmatig, gevoelsmatig, moeten doorleven. En dit duurt net zo lang tot het moment daar is dat je jouw zoektocht in de "buitenwereld" kunt staken en kan ervaren dat waar je naar op zoek was al in jou aanwezig was!


Het maakt helemaal geen vervelend mens als je een aantal van deze signalen herkent. Het geeft alleen maar aan dat je nog meer liefde van jezelf nodig hebt want daar draait jouw zoektocht om. Er is iets in jou wat heel veel pijn doet. Er is een groot verschil tussen leven en overleven. De vraag is alleen wat jij voor jezelf wil.


Meditatie

  • Ga ontspannen liggen of zitten en adem een aantal keer (bijv. 5x) rustig in door je neus en uit door je mond. Voel je lichaam ontspannen bij elke uitademing.

  • Ga vervolgens met je aandacht naar je hart en visualiseer dat je inademt en uitademt door je hart. Doe dit een aantal keer (bijv. 5x) terwijl je bij het in- en uitademen denkt: ik adem zuivere lucht in door mijn hart en afvalstoffen uit.

  • Denk vervolgens aan een gelukkig moment in je leven of aan iemand die je gelukkig maakt. Bijvoorbeeld de laatste keer dat je de slappe lach kreeg, een mooi familiemoment of denk aan je (klein)kind, partner, goede vriend(in) of huisdier. Herhaal deze gelukkige gedachten een aantal keren in je hoofd en voel het geluksgevoel opwellen in je hart tot het er helemaal mee gevuld is.

  • Laat het geluksgevoel stromen door heel je lijf van boven naar beneden, tot de uiteinden van je neus, vingers en tenen. Laat het gevoel van geluk, liefde, stromen door alle cellen in je lijf. Totdat je hele lichaam ermee gevuld is. Neem er even de tijd voor.

  • Zeg tenslotte 3x met aandacht tegen jezelf: Ik ben genoeg, Mijn leven is nu wat het is. Er is genoeg. En denk aan iets waar je dankbaar voor bent.

  • Blijf dan nog even ontspannen liggen, voel na en open dan langzaam je ogen.

Praktijk voor Psychodynamische coaching & EMDR Tel: 06 - 474 85 876

Harry Mulischstraat 99 2025 EM HAARLEM

https://Vedanah-Coaching.com

Vedanahcoaching@outlook.com


80 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven